Gebouwautomatisering voor organisaties

Gebouwautomatisering wil zeggen dat je alle systemen in een gebouw automatiseert, integreert en centraal kunt bedienen. Zo verhoog je als organisatie je efficiëntie, verlaag je je bedrijfskosten, verbeter je de veiligheid en – last but not least – creëer je een comfortabelere werkomgeving voor je medewerkers.

Voorbeelden van systemen die je kunt integreren binnen je gebouwautomatisering zijn bijvoorbeeld:

  • Energiebeheer
  • HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning)
  • Verlichting
  • Beveiliging (zoals videobewaking, toegangscontrole en bewegingssensors)
  • Brandbeveiliging

Huisautomatisering voor particulieren

Via huisautomatisering (ook wel ‘domotica’ genoemd) kun je apparaten en systemen in je huis automatiseren en centraal bedienen, vaak via een smartphone, tablet of touchscreen aan de muur. Omdat je aspecten zoals verlichting, temperatuur en het muziekvolume naar wens kunt aanpassen, verhoog je het comfort in je huis. Bovendien kun je de veiligheid van je huis verbeteren én energie besparen door slimme programmeringen.

Onder meer de volgende apparaten en systemen kunnen onderdeel zijn van je huisautomatisering:

Verlichting
Slimme verlichting, aangestuurd met de telefoon of zelfs spraakbesturing
Thermostaten
Slimme thermostaten en HVAC-systemen
Beveiligingssystemen
Beveiligingssystemen zoals camera's en slimme sloten
Home entertainment
Home entertainment waaronder slimme tv's en luidsprekers

Niko Home Control

Niko Home Control is een home automation systeem dat bedoeld is om het comfort, de veiligheid en de energie-efficiëntie in je woning te verbeteren. Het systeem is grotendeels vergelijkbaar met Busch-free@home, al zijn er wat verschillen op het gebied van bijvoorbeeld de gebruikersinterface en mogelijke integraties.

Slimme programmeringen

Hét grote voordeel van gebouw- en huisautomatisering: je kunt je systemen en apparaten programmeren. Dat kan op individueel niveau, denk aan een slimme thermostaat met op maat gemaakte programma’s voor week- en weekenddagen. Maar je kunt ook complexere programmeringen laten maken, zoals:Een veelzijdige werkdag

  1. Kom je thuis, dan betreed je een geofence waardoor automatisch je garagedeur opent, de lichten aangaan en de verwarming hoger wordt gezet.
  2. In utiliteitsgebouwen kun je het energieverbruik optimaliseren door de systemen aan te passen op basis van de actuele bezettingsgraad, het weer en het tijdstip van de dag. Denk aan het uitschakelen van niet-essentiële verlichting en HVAC-systemen buiten kantooruren of als er geen mensen in een bepaalde zone zijn.
  3. Via gebouwautomatisering kun je de veiligheid en toegangscontrole verbeteren. Integreer je bijvoorbeeld de verlichting, inbraakbeveiliging en videobewaking? Dan kun je instellen dat wanneer een persoon het gebouw betreedt, de verlichting in de relevante gebieden automatisch aangaat én dat de videobewaking begint met opnemen.